− Många äldre gör gärna inköpen själva, men har svårt med transporten till butik. Kärnan i initiativet är att alla har rätt att handla själv oavsett ålder. Men lika viktigt är förstås den sociala biten, att få komma ut, träffa grannar och vara en del av det som händer, säger Pernilla Sundström.
Butiksbesöket blir också en stunds viktig social samvaro.
− Det är ganska vanligt att hemtjänsten handlar åt människor som egentligen klarar inköpen själva. Genom att hjälpa dem till butiken så får de äldre möjlighet att göra sina egna val på plats. Det upplägget vinner alla på.
Populärt uppdrag
Verksamheten bygger på frivillighet. Butiken står för bensin och underhållskostnader, men tre pensionärer turas om att köra bussen ideellt.
− För dem är det här en viktig uppgift. De tycker att det är väldigt roligt och är angelägna om att få vara med. Så länge de kör så kör vi också, och utvecklar hela tiden med nya turer, säger Pernilla.
Leif Ögren t.v. är en av bussens tre chaufförer som ställer upp ideellt. Alf Ljungkvist i Gullsjön t.h. på hemväg efter veckans inköp.
Fick rulla vidare
Idén och bussen har egentligen funnits sedan 1970-talet. 2009 när Pernilla och Lars-Göran Sundström tog över butiken följde en gammal skrotfärdig minibuss med på köpet.
− Den gamla bussen var fallfärdig och när den gick sönder ställdes vi inför valet att lägga ner turerna eller köpa en ny. Bussen gick sönder en tisdag och på torsdagen hade vi köpt en ny. Jag är envis och har alltid velat hjälpa andra så det kändes helt rätt att fortsätta, berättar Pernilla.
135 år i byns tjänst
I år firar butiken i Järbo 135 år! I bygden är det många som känner stolthet över att butiken funnits så länge. Från början var det en lanthandel som ägdes av ortsborna och butiken har alltid varit den centrala punkten. Det lokala engagemanget har varit en förutsättning sedan starten och är också en självklarhet för dagens handlarpar.
För Pernilla och Lars-Göran Sundström i Järbo är det lokala engagemanget en stor del av handlarskapet.
− Vi vill att allt vi gör ska gagna Järbo. Att man som handlare har hjärtat på orten och att kunderna känner att man satsar på dem och deras vardag är jätteviktigt. Det ska ge energi att komma in i butiken. Då gillar kunderna att vara där, säger Pernilla.