- För mig var det lite som en aha-upplevelse att ICA-handlarna har ett så stort engagemang, säger Elin Kamyab.
Under ett års tid fick fotografer och skribenter uppdraget att dokumentera 100 bildberättelser om ICA-handlares samhällsengagemang och lokala entreprenörskap från norr till söder i Sverige. 100 exempel är uppdelade i fem kapitel i boken Lokala avvikelser kan förekomma: Brobyggarna, Vardagshjältarna, Visionärerna, Nytänkarna och Förebilderna.
- Innan projektets start hade jag ingen direkt uppfattning om vidden av handlarnas samhällsengagemang. För mig var det lite som en aha-upplevelse att ICA-handlarna har ett så stort engagemang och att entreprenörskapet kan påverka samhället så mycket.
- Många ICA-handlare tycker att de inte gör något märkvärdigt. Men tillsammans blir det något stort, en gemensam kraft.
Har du något exempel?
- Det jag tror man är mest bekant med är butikernas engagemang i den lokala idrottsföreningen. Vi hade kunnat göra en bok enbart om detta och visa på hur många bäckar små påverkar fler än vad man tror – en ICA-butiks stöd kan vara avgörande för en liten förenings ungdomsverksamhet.
Boken innehåller 100 exempel på ICA-handlarnas samhällsengagemang.
Har du något hjärteinitiativ av dem som beskrivs i boken?
- Alla berättelser är speciella på sitt sätt och gör nytta. Jag tycker det är härligt att det är en sådan bredd i engagemanget, i allt från hur man jobbar för att minska matsvinn till aktiviteter för barn och ungdomar.
- En annan fråga jag också tycker är viktig är hur handlarna engagerar sig för ett mer inkluderande samhälle. På ICA Supermarket Trossen i Trosa anordnar man exempelvis matlagningstillfällen med nyanlända och på ICA Nära Björkö trotsade handlaren kommunens flaggdirektiv och hissade regnbågsflaggan för att visa att alla är välkomna till hans butik.
Några ytterligare?
- Många ICA-butiker fungerar som mötesplatser och som en servicepunkt, särskilt på mindre orter. Ett exempel som finns med i boken är ICA Nära-butiken i Ljung där handlarna bjöd in till utebio. Orten har bara 700 invånare, men 900 personer kom. Här märker vi vilken kraft det lokala entreprenörskapet har.
- Ett annat exempel är ICA-handlaren Jan Jonsson i Gargnäs som kör flera mil i Lycksele och Sorsele kommun för att leverera matvaror. De som han levererar till träffar ofta inte någon annan under veckan – de träffar ICA-handlaren Jan. Han får ibland hjälpa till att hänga upp gardiner eller stryka någonting.
Finns det något i engagemanget som är gemensamt för ICA-handlarna?
– Entreprenörskapet är den gemensamma nämnaren – ICA-handlarna är verkligen lokala krafter som kan påverka.
Varför är det viktigt att de här historierna görs kända?
- Det är viktigt att synliggöra ICA-handlarnas engagemang och kraften i det lokala entreprenörskapet, för det syns inte alltid utåt. Därför bestämde vi oss för att dokumentera ett urval av dem.
- Boken innehåller bildberättelser ur vardagen som alla påminner om hur lokala företagare hjälper till att hålla Sverige levande. Med dessa historier vill visa hur handlarna engagerar sig i stora och små frågor och att alla enskilda insatser och initiativ gör skillnad. Det här bygger samtidigt förtroende och skapar positiv utveckling i samhället och för ICA.
Fotografier från boken visas vid en utställning på Raoul Wallenbergs torg i Stockholm fram till 15 juni 2018.