Styrelsen för ICA Gruppen har fastställt följande långsiktiga finansiella mål
Växa snabbare än marknaden
En god försäljningsutveckling och stark marknadsposition är viktiga faktorer för att uppnå och bibehålla en god lönsamhet. Målet gäller koncernens dagligvaruverksamheter, ICA Sverige och Rimi Baltic, samt Apotek Hjärtat.
Utfall 2023
I en marknad präglad av fortsatt hög inflation och stort fokus på pris har inte ICA Sverige och Rimi Baltic nått målet att växa snabbare än marknaden utan har tappat marknadsandelar fram till och med årets tredje kvartal. Samtidigt har Apotek Hjärtat nått målet och stärkt sin marknadsledande position på den svenska apoteksmarknaden. Apotek Hjärtat tog marknadsandelar både i fysiska apotek och online.
Nå en rörelsemarginal exklusive jämförelsestörande poster om 4,5 procent
Målnivån ger utrymme till investeringar samt avkastning på investerat kapital och ligger på en branschmässigt god nivå. Målet mäts exklusive jämförelsestörande poster.
Utfall 2023
Utfallet var oförändrat mot föregående år, 4,3 procent (4,3). Utfallet förklaras av mixade resultateffekter i koncernens olika verksamheter där ICA Sveriges marginal var lägre medan resultatutvecklingen i Apotek Hjärtat, Rimi Baltic och ICA Banken innebar att marginalen stärktes. IFRS 16 Leasingeffekter var mer positiva än föregående år och exklusive dessa var rörelsemarginalen något lägre än 2022.
Nå en avkastning på sysselsatt kapital om 7,5 procent
Nivån för målet visar på en effektiv användning av kapitalet i koncernen. ICA Banken ingår inte i beräkningen, eftersom dess tillgångar och skulder genom banklagstiftning inte är disponibla för koncernen. För ICA Banken finns istället mål för avkastning på eget kapital, ett mer relevant mål för bankverksamhet.
Utfall 2023
Utfallet blev 9,2 procent (9,1). Koncernens rörelseresultat och finansiella intäkter var högre än föregående år medan genomsnittliga sysselsatta kapitalet ökade med cirka 1,8 Mdkr. De olika delarna som ingår i sysselsatt kapital har mellan åren genomgått stora förändringar i och med fusionen med Murgröna i november 2022. Det inkluderar stora förändringar i eget kapital och i koncernens lånestruktur inklusive leasingskulder.
Nettoskuld exkl. ICA Banken, IFRS 16 Leasing/EBITDA exkl. IFRS 16 Leasing <2,0
En god balans mellan resultat och lån ger handlingsfrihet och skapar möjlighet att agera också i en lågkonjunktur.
Utfall 2023
Skuldkvoten minskade under 2023 från 3,3 ggr till 2,2 ggr. Utvecklingen förklaras å ena sidan av stabil resulttutveckling och å andra sidan av starka kassaflöden samt fastighetsavyttringar som sänkt nettoskulden. I EBITDA ingår reavinster och exklusive dessa skulle skuldkvoten vara 2,6 ggr.