På ICA Maxi Skellefteå kommer man alldeles snart kunna köpa närodlade gurkor. I entrén till butiken har handlaren Åke Persson låtit bygga ett hypermodernt växthus som är åtta meter högt. I början av december satte man de första gurkplantorna och alldeles snart hoppas man kunna börja skörda.
”Det här är framtidens sätt att producera livsmedel. Mer lokalproducerat än så här går det inte att få. Gurkorna plockas i växthuset på morgonen och säljs till konsument på eftermiddagen, helt utan transporter”, säger Åke Persson, som får hjälp av Muhammed Adam med planteringen.
Foodtechbolaget Agtira bakom växthustekniken
Själva växthustekniken kommer från foodtechbolaget Agtira, som också står bakom det växthus ICA Maxi Östersund byggt på sin parkering där man nyligen börjat odla grönsaker - och till våren kommer komplettera med en fiskodling. Fler växthus är dessutom på gång. ICA Maxi Haninge siktar också på att bli självförsörjande på gurka och planerar också för ett odlingsväxthus, något som offentliggjordes under förra sommaren.
Principen för Agtiras växthus är enkel - och hållbar: Odlingen sker i slutna system i anslutning till butikerna. Det innebär både att transporter och svinn minimeras. Och eftersom att systemet övervakas med avancerad teknik kan man prognostisera skördar och optimera plantornas tillväxt och smak. Dessutom är vattenförbrukningen minimal, enbart 5% av det vatten som används vid en traditionell odling går åt. Och för att minska på klimatavtrycket ännu mer använder man värmesystem med hög återvinningsgrad.
Hur gurkorna smakar återstår att se
Hur gurkorna faktiskt smakar återstår att se – vi på ICA Gruppen håller tummarna för en lyckad första skörd och hoppas på att kunna dela en smakrecension inom kort.
---
Fotograf: Ola Westerberg för Agtira