Varför har priset på matvaror stigit?
Prisökningen på matvaror som vi ser nu är effekterna av en historiskt hög inflation som orsakats av flera faktorer och som påverkar hela livsmedelskedjans kostnader på allt från råvaror, energi och transporter till förpackningsmaterial, räntor och hyror. De varor som stiger mest i pris, till exempel spannmål, är de varor som påverkas av flest faktorer samtidigt. Att den svenska valutan har försvagats kraftigt mot både euron och dollarn senaste året har också stor betydelse - särskilt eftersom ungefär hälften av alla varor i svenska butiker importeras och den andra halvan även inkluderar många råvaror och andra produkter som också påverkas av valutan.
Hur stöttar ICA kunderna i den här situationen?
Det viktigaste för ICA i den här situationen är att göra allt vi kan för att dämpa matprisökningarna. ICA ska vara för alla. Vi förstår att många har det väldigt svårt ekonomiskt just nu, och det är viktigare än någonsin för oss att vara nära våra kunder och säkerställa att de får så mycket som möjligt för sina pengar. Vi har tillsammans med alla ICA-handlare genomfört breda prissänkningar på vardagsmaten, har bra erbjudanden för våra stammisar och lyfter tydligt fram prisvärda varor i butik samtidigt som vi underlättar för smartare val och inspirerar till billigare matlagning.
Sänkningen med 5–25 % på över 300 varor från 11 april och minst två månader framåt ger även alla ICA-handlare förutsättningar att sänka priserna till kunderna i sina butiker på en stor del av de varor som de allra flesta kunder handlar en vanlig vecka. Det är en långsiktig satsning och vi ser framför oss att det bara är ett första steg av sänkningar vi har framför oss. Samtidigt ser vi över hur vi kan minska kostnadstrycket ännu mer genom effektiviseringar samt en nära dialog med särskilt våra stora internationella leverantörer.
Varje ICA-handlare bestämmer över sitt sortiment och sätter sina egna priser. Det innebär att kunderbjudandet och sortimentet kommer variera lokalt mellan olika ICA-butiker.
Hur påverkas ICA och ICA-handlarna?
Hela samhället befinner sig i ett mycket utmanande och tufft läge just nu. Det påverkar våra kunder och även hela livsmedelssektorn där ICA Sveriges marginaler, volymer och vinst minskat och många handlare kämpar med verksamheten.
Stigande energipriser, hyreskostnader och lönekostnader i kombination med ökade priser som inte fullt ut belastar kund är det uppenbart att butiker i glesbygden kan få svårt att överleva. Sveriges ICA-handlare kommer fortsätta sitt arbete med att försöka stå emot de bakomliggande prisökningarna på mat på alla sätt genom att sänka alla kostnader som går att sänka.
Hur stöttar ICA svenska leverantörer?
Samtidigt som vi vill säkerställa prisvärde för våra kunder har ICA ett långsiktigt engagemang för ett starkt svenskt lantbruk och en stabil inhemsk livsmedelsproduktion i en levande landsbygd. Det svenska lantbruket befinner sig i en svår situation som kräver åtgärder från flera aktörer, bland annat ICA. Vi hanterar just nu prisökningar på svenska lantbruksvaror som drabbas av de ökade kostnaderna där behovet är som störst, för att höjningen ska går direkt tillbaka till de svenska bönderna. Det är väldigt viktigt för oss att även fortsatt kunna erbjuda ett brett sortiment av svenskproducerad mat eftersom vi vet att många av våra kunder väljer svenskt och gärna lokalt.
Har matpriserna stigit mer i Sverige än i andra länder?
Priserna i Norden är generellt högre än snittet i EU, men svenska matpriser är också näst lägst i Norden - bara Finland har något lägre priser, och Danmark och framför allt Norge ligger betydligt högre. Jämfört med länder som Schweiz och Norge har svenska priser stigit mer. Jämför man däremot med Tyskland har våra priser ökat ungefär lika mycket, och i jämförelse med EU-snittet avviker vi inte dramatiskt, men ligger strax över. Jämför man med exempelvis Ungern och många andra länder i östra Europa har våra priser stigit mindre. Ett mönster är att länder som redan haft höga matpriser haft mindre prisökningar, medan länder med lägre priser haft högre prisökningar. Sverige hamnar i en mellangrupp, där den enskilt viktigaste förklaringen till att vi haft något högre prisökningar än exempelvis Finland och Danmark är att kronan försvagats kraftigt mot euron. Finland har som bekant euro, medan Danmark valt att knyta danska kronan till euron.
Men varför har Sverige så mycket snabbare prisökning än Norge?
Det finns flera förklaringar. En är att Norge redan från början har haft betydligt högre priser än Sverige. Norge är inte heller med i EU, och är därför inte en del av EU:s gemensamma jordbrukspolitik. Det betyder till exempel att Norge själva ger ett stort stöd till norskt jordbruk som håller nere konsekvenserna av exempelvis höjda energipriser.
En annan faktor är att Norge har hög tull på import av jordbruksprodukter. Det är en delförklaring till de höga norska matpriserna (och ett mer begränsat utbud än i Sverige), men gör också att landet påverkas mindre när de internationella priserna stiger kraftigt.
Är du nyfiken på hur din privatekonomi kan påverkas av läget i omvärlden?
ICA Bankens vardagsekonom Magnus Hjelmér delar med sig av sina insikter och tips ›
Här kan du även kika på när Magnus och Jenny Eriksson från ICAs Sortiment & inköp berättar kort om hur läget påverkar matpriserna: