När vi anländer till den första KRAV-gården, Åsbergby Gård, möts vi av en idyllisk syn. Gården har varit i familjens ägo i generationer. Den vackra trädgården blomstrar bredvid det solgula huset och djurens läten ekar i bakgrunden. Vädret är omväxlande och det efterlängtade regnet försvinner lika snabbt som det kom. Här lever och arbetar Olle och Catarina Linder och deras son Joel tillsammans. Med gemensamma ansträngningar skapar de en hållbar miljö för tjurarna och grisarna på gården.
En generationsgård i det cirkulära ekosystemet
Grisarna på gården njuter av sin tid ute, där de får böka fritt och utforska hagens alla lerpölar. Under sin tid ute i hagarna hjälper grisarna till att bearbeta marken, vilket bidrar till en förbättrad jordkvalitet inför framtida odling. Detta kretslopp är en viktig del av sättet som gården bedriver sitt jordbruk. Grisarna får utlopp för sitt naturliga beteende och det behövs inte inget konstgödsel.
- Vi är ju väldigt miljöintresserade, både jag och min pappa. Vi lägger ner vår själ i det arbete vi utför på gården, så det är viktigt för oss att känna att det vi gör är bra och gör skillnad, säger Joel.
De berättar att arbetet skiftar med årstiderna på gården och att fokus är växtodling på sommaren och skogsentreprenad på vintern. Med gemensamma krafter förvaltar Olle och Joel 220 hektar åkermark och 750 hektar skogsmark. Deras arbetssätt är rotad i principen om ett mer hållbart kretslopp på gården, där varje del av verksamheten bidrar till en balanserad och mer självförsörjande miljö. Detta speglar det ekologiska cirkulära systemet, där resurser återanvänds och avfall minimeras för att skapa en mer hållbar framtid.
- För hundra år sedan hade vi säkert 20 anställda här. Det har hänt mycket på 150 år, inte bara i lantbruket utan i hela samhället, säger Joel.
Olle gläds åt att Joel en dag kommer ta över gården som då har funnits i familjen i fyra generationer, men poängterar vikten av att ha rätt person på rätt plats.
- Det allra viktigaste är att rätt personer driver den här typen av gård, så att den drivs på ett bra sätt, säger Olle.
KRAV-certifieringens betydelse
KRAV har bedrivit sin verksamhet sedan 1985 och verkar bland annat för; ökad biologisk mångfald, bättre djurvälfärd, minskad klimatpåverkan och mänskliga rättigheter. Emma Rung som är vd på KRAV, lyfter fram fördelarna med att ha en KRAV-certifierad gård.
- Att driva en ekologisk gård innebär att djuren och i det här fallet grisarna får använda sina naturliga sinnen som lukt, känsel och smak för att upptäcka sin omgivning, böka i jorden och leva ett naturligt liv, vilket bidrar till deras välbefinnande och en hållbar produktion. Samtidigt är man en del i kedjan där man tillsammans bidrar till känslan av att göra skillnad i vardagen, när konsumenter väljer ekologiska produkter.
Emma har varit vd på KRAV i två år och drivs av att få andra att känna att de gör skillnad i sin vardag.
- Min personliga drivkraft är att vara ödmjuk inför det faktum att vi bara har en kort stund här på jorden. Vi kan göra det lilla vi kan, just där vi står, för att göra världen lite bättre. Jag lämna ett positivt avtryck för kommande generationer, säger Emma.
Emma Rung är vd på KRAV.
En historisk gård med biologisk mångfald
Bonden Fredrik Kjellröier driver Björkby gård, som även den är en generationsgård. Han berättar att de tidigaste kartorna från gården är från 1710, men att det finns fornlämningar från järnåldern. Gården har gött flera familjer under många århundraden och är en viktig del av familjens arv och historia. Fredriks familj kom till gården 1972 och sedan 1985 har hans föräldrar bedrivit mjölkproduktion. Fredrik visar med värme den röda ladugården där deras 50 kor huserar när de inte är ute och betar. En tupp gal i närheten, två små kalvar kikar genom staketet på sin hage och hästen Harald välkomnar oss med sin majestätiska och vänliga uppsyn.
- Jag tycker att det är väldigt trevligt att få vara i den här miljön. Det är också en miljö som erbjuder väldigt många olika små livsmiljöer för många olika sorters insekter och fåglar. Den erbjuder möjligheter för en rik biologisk mångfald. Jag är väldigt glad över att få förvalta den här marken som den här gården är på, säger Fredrik.
När Fredrik var i 20-års åldern bestämde han sig för en framtid inom jordbruk. Han beskriver KRAV-certifieringen som ett ansvarsfullt sätt att driva produktion. Än idag är hans drivkraft densamma:
- Det känns otroligt givande och meningsfullt att arbeta på det här sättet, att vårda både marken och djuren och producera mat i ett cirkulärt system, säger Fredrik.
ICA för en hållbar framtid
Jenny Eriksson, chef över Sortiment och Inköp på ICA Sverige är på plats och besöker gårdarna för att fördjupa sin kunskap om böndernas vardag och ekologisk produktion. ICA Sverige är medlem i KRAV och försäljningen av ekologiska varor är ett prioriterat område.
- Det ekologiska sortimentet är basen i ICAs hållbara utbud. Försäljningen av ekologiska produkter är ICAs bästa sätt att bidra till biologisk mångfald, säger Jenny.
Jenny berättar att många av ICA-handlarna har direktkontakt med KRAV-bönder och köper produkter direkt från gårdarna. Från ICA Sveriges perspektiv har man fokus på att utveckla sortimentet av ekologiska varor att erbjuda i butik.
- En viktig och rolig nyhet är att vi i september kommer lansera ekologiskt kött med styckpris. Det gör att vi kan komma ner i pris och på så sätt göra det enklare för kunden att välja ekologiskt. Det är också viktigt att vägleda konsumenterna genom ännu bättre och tydligare kommunikation om vilket mervärde ekologiskt har samt att stötta ICA-handlarna på bästa sätt, avslutar Jenny.
Jenny Eriksson, chef över Sortiment och Inköp på ICA Sverige besöker de ekologiska gårdarna.