Då och då kan det vara värt att lyfta blicken och spana in vad som händer i omvärlden. Där kan vi se att handeln är i inne i ett gigantiskt skifte som grundaren av Alibaba, Jack Ma, brukar benämna ”New Retail”. - Framtidens retail kommer att vara roligare, smidigare och mer hållbar – mycket drivet av digitaliseringen, säger Sara Billstam, Manager Digital Strategy på ICA Gruppen, som delar med sig av tre viktiga teman som kommer vara centrala i framtidens detaljhandel.
ICA som en stor handelsaktör spelar en viktig roll för hur vi kommer handla och konsumera i framtiden. Därför är det viktigt att vi alla lyfter blicken ibland och spanar in vad som händer i vår omvärld. Särskilt viktigt är det för vårt Digital Business Development-team som hela tiden behöver hålla sig uppdaterade för att kunna leda hela koncernen in i framtiden.
Inom skiftet ”New Retail” ser Sara tre teman som kommer vara centrala
för framtidens retail.
1. Etableringen av digitala ekosystem som formas runt kunderna
Traditionellt har en vedertagen sanning varit att fokusera på kärnverksamheten, men det är egentligen ganska introvert att fokusera på vad man är bra på.
I den digitala världen öppnas möjligheter för nya typer av samarbeten och integrationer, och istället för att fokusera på det man själv redan är bra på kan fokus flyttas till kunderna och deras behov och hur man kan tillgodose dem, antingen själv eller genom partnerskap med andra.
Superappar
Det bästa exemplet på detta hittar vi kanske i Kina och bolaget Tencent som står bakom appen Wechat. Wechat startade som en meddelandeapp och kan nu erbjuda sina användare att göra nästan allt i appen –handla, betala, spela, boka biljetter – till och med genomföra ett digitalt läkarbesök.
Medan vi använder en rad olika appar på en dag använder många kineser endast Wechat som blivit möjlig genom just partnerskap och ett brett ekosystem. Varför? För att man aldrig ska behöva lämna appen, vilket lyckats rätt bra eftersom mer än en tredjedel av alla användare (>300 miljoner människor) spenderar mer än 4 timmar per dag i appen.
En annan intressant utveckling som ännu inte har tagit fart i Sverige men som dominerar internationellt och står för nära 60 % av den globala e-handeln är utvecklingen mot digitala marknadsplatser. De gör det möjligt för kunderna att köpa allt på samma plats och förklaras enkelt med Amazons målbild: “A place where people can come to find and discover anything they might want to buy online”. Med över 350 miljoner artiklar i sortimentet och större artikelsök i USA än Google har de lyckats ganska väl.
2. Integrationen av digitalt och fysiskt
Ytterligare en intressant utveckling är integrationen av digitalt och fysiskt där gränserna suddas ut mer och mer.
Ett exempel på detta är online-aktörer som etablerar fysisk närvaro som till exempel Alibaba som har varit en renodlad online-aktör men som nu har etablerat ett dagligvarukoncept som de kallar Hema Market. Det är en dagligvarubutik och food court där du använder mobilen för att få produktinfo, personliga rekommendationer och betala. Men butiken är också en logstikhub för e-handeln där de har ett avancerat system med plockade kassar som transporteras i taket till distributionscentret i bakre delen av butiken där de lastas på en elektrisk scooter och körs hem till kunden. Bor du i närområdet kan du få leveranser på 30 minuter, och detta har blivit så populärt att bostadspriserna i dessa områden gått upp.
Fysiska produkter får digitala komponenter
Ett annat exempel på integrationen mellan fysiskt och digitalt är fysiska produkter som får digitala komponenter. Tetrapak gick nyligen ut och berättade att de lanserar en plattform för intelligenta förpackningar där man kan ladda massor av information på paketet. Samtidigt lanserar Puma en ny kollektion med AR-skor som genom QR-koder på skornas utsida ger användaren tillgång till spel, foto och videofilter som exempelvis kan bli till en cool video där skorna fattar eld och som därefter kan delas på sociala medier.
3. Strävan efter att skapa supersmidighet för kunderna
En stor drivkraft i digitaliseringen är att skapa tillgänglighet och förenkla för kunderna. Nu finns det appar för precis allt - till exempel en app som påminner oss om att dricka vatten så att vi även kan få hjälp med det!
Ett område som det talats mycket om länge men som först nu börjar bli verklighet är det smarta hemmet. En viktig förklaring är utvecklingen av röststyrning och digitala assistenter som gjort det möjligt att enkelt kunna styra det uppkopplade hemmet. I USA uppger nära 60% av alla millennials att de har saker i hemmet som de styr med rösten och marknaden för uppkopplade saker till hemmet förväntas fördubblas kommande år.
Smidigare shoppingupplevelse
Ett annat område är digitaliseringen av fysiska butiker för att skapa smidigare shoppingupplevelser. Du checkar in med din mobil, plockar varor, lämnar och inom ett par sekunder har du fått kvittot i mobilen.
- Efter att ha testat detta i Kina är jag övertygad om att det här är framtiden för convenience-koncept, säger Sara.
Snabba och flexibla leveranser
Ett annat område där det händer mycket och där förväntningarna ständigt höjs är inom leveranser där utvecklingen går mot snabbare, mer flexibla, billigare och mer hållbara leveranser.Autonoma fordon som drönare, självkörande bilar och leverans-botar är inte längre science fiction utan testas skarpt. I Kina används redan leveransdrönare för att möjliggöra leveranser till bergsområden som är för dyra att leverera till på annat sätt och Amazon testar självkörande leverans-botar.
Vad tror du blir nästa grej inom Retail?