Rädda Barnen finns på plats i Sverige och 117 andra länder och arbetar för alla barns självklara rätt att överleva, utvecklas och växa upp i trygghet. Här och nu för framtiden förändrar de barns liv. Sedan Rädda Barnen grundades 1919 har de alltid stått på barnens sida. De tror att en hållbar värld börjar med barnen och därför har de i mer än 100 år kämpat för deras rättigheter, i Sverige och i världen.
ICA Stiftelsen och Rädda Barnen samarbetar i projektet DO IT för att ge barn en meningsfull fritid. DO IT skapar fritid och rörelse i vardagen för barn som lever i socioekonomisk utsatthet. Projektet syftar till att stärka barns självförtroende och främja deras personliga utveckling i en trygg och inkluderande miljö där de får utveckla sina intressen och bygga sociala nätverk.
Verksamheten som är döpt till DO IT, står för ”DELAKTIGHET ORGANISERING INKLUDERING och TRYGGET” – nyckeln för allt Rädda Barnen gör. Alla barn har rätt till en meningsfull fritid, men alla barn i Sverige har inte samma förutsättningar. Rädda Barnen arbetar för att barn ska få chansen, vilja och våga delta i fritidsaktiviteter. Genom DOIT bidrar Rädda Barnen till att minska den socioekonomiska ojämlikheten för barn och unga i Sverige.
En meningsfull fritid bidrar till:
Rätten till lek, vila och fritid är avgörande för en bra uppväxt och en god fysisk och psykisk hälsa. Idag står allt för många barn utanför – på grund av hinder som avgifter, begränsande normer, fördomar, ovana, avstånd och oro över att inte passa in. Därför arbetar Rädda Barnen för att barn som idag inte deltar i några organiserade fritidsaktiviteter ska få en mer meningsfull fritid.
Aktiviteterna erbjuds ca 2-4 gånger i veckan och ofta erbjuds särskilda insatser under lov.
Aktiviteterna är öppna för alla barn uppdelat på olika årskurser. På de flesta platser får barnen under varje aktivitet något mellanmål, antingen frukt eller mackor.
Aktiviteten är alltid någon form av fritid, rörelse, lek eller idrottsbaserad aktivitet, ledd av våra aktivitetsledare eller föreningsledare. Om föreningsledare är med är alltid unga ledare också på plats för att barnen ska känna sig trygga med ledare som de känner igen.