Klimatkompensation kan aldrig ersätta det vi gör för att minska utsläppen i vår egen värdekedja: genom åtgärder i vår egen verksamhet, genom att kräva att våra leverantörer antar vetenskapligt baserade klimatmål, och genom vår ambition att minska klimatpåverkan från de livsmedel vi säljer. Men samtidigt som vi gör det, är klimatkompensation ett utmärkt komplement som bidrar till att accelerera klimatarbetet på global nivå.
Hur ICA Gruppen klimatkompenserar
ICA Gruppen klimatkompenserar i projekt som är noggrant utvalda tillsammans med South Pole och Climate Partner för att säkerställa att de bidrar till klimatnytta och hållbar utveckling. Alla projekt är tredjepartscertifierade av minst ena oberoende standard. Viktiga kriterier vid val av projekt har varit additionalitet, det vill säga att de inte hade hänt utan vårt och andras bidrag genom klimatkompensation, att vi kan vara trygga i att den beräknade klimatnyttan uppstår, och att projekten inkluderar lokala samhällen och bidrar positivt även till andra aspekter av hållbar utveckling.
Vi har valt att klimatkompensera i länder som ingår i vår leverantörskedja; Brasilien, Peru, Kina, Thailand och Turkiet. Projekten bidrar till klimatarbetet på olika sätt. Genom utbyggnad av geotermisk energi ersätts fossil energi med förnybar, genom att bevara och plantera skog binds koldioxid från atmosfären, och genom att ta tillvara biomassa och skapa biogas från avfall genereras förnybar energi.
Våra klimatkompensationsprojekt
När organiskt material i avfallsvatten bryts ner bildas bland annat metan, en växthusgas med ännu kraftigare påverkan än koldioxid. ICA Gruppen klimatkompenserar i två projekt som minskar metanutsläppen från avfallsvatten och omvandlar dem till förnybar energi.
I Linshu-projektet i Kina fångas metanutsläpp från avloppsvatten in och omvandlas till el, vilket både förhindrar den klimatpåverkan som skulle uppstå om metanet släpptes ut, och bidrar till ökad tillgång till förnybar energi. Utöver klimatnyttan bidrar projektet med arbetstillfällen och till den lokala ekonomin.
Certifiering: VCS (Verified Carbon Standard)
I Nongyai i Thailand fångas biogas in från flera produktionsanläggningar – för stärkelse, sötningsmedel och etanol – och används för att framställa el och värme som sedan används i produktionen. Innan projektet startade användes biomassa och kol.
Certifiering: VCS (Verified Carbon Standard)
I Tambopata i regionen Madre de Dios i Peru stöttas befolkningen i att skydda skogen, och samtidigt utveckla en hållbar inkomstkälla från odling av paranötter. 300 000 hektar skog skyddas i projektet, i samarbete med producentorganisationen för paranötter i regionen. De 400 deltagarna i projektet får utbildning i såväl odling som ekonomi, och tillgång till verktyg och utrustning.
Certifiering: VCS (Verified Carbon Standard)
I Heilongjiang-provinsen i Kina samlas majs- och risstrån, och biprodukter från skogsbruk, in från lokala jordbrukare och förbränns för energiproduktion.
Genom att ta tillvara biomassan förhindras utsläpp som hade uppstått om dessa hade eldats upp utan energiåtervinning eller lämnats att rötas, vilket leder till utsläpp av metan. Samtidigt kan energin som genereras ersätta fossil energi.
Certifiering: CDM (Clean Development Mechanism)
I Kina har ökad konsumtion lett till allt mer avfall, som ofta lämnas på öppna soptippar. Avfall som lämnas på öppna soptippar ger upphov till stora utsläpp av växthusgasen metan.
I detta projekt i Xingning-distriktet i staden Nanning fångas gasen in, och omvandlas till energi. På så sätt förhindras metanutsläppen samtidigt som energin som produceras kan ersätta fossil energi.
Certifiering: VCS (Verified Carbon Standard)
I Apuí i södra Amazonas skyddas och bevaras inom Evergreen-projektet mer än 100,000 hektar skog om året, i ett område som tidigare varit utsatt för avskogning bland annat på grund av illegal avverkning. Genom projektet ges förutsättningar att intensifiera bevakningen av området, och övervaka skyddet av skogen och den biologiska mångfalden.
För att skapa förutsättningar för långsiktigt skydd av skogen ingår även utbildning i hållbar skogsförvaltning och hantering av skogsbränder i projektet.
Certifiering: VCS (Verified Carbon Standard)
Projektet är Turkiets första privata anläggning för geotermisk energi, i Salavatli-regionen som har goda förutsättningar för sådan produktion. Utöver den el som genereras av anläggningen, och som kan ersätta energi från fossila källor, tas spillvärmen tillvara i lokala växthus.
Projektet bidrar till att få igång en potentiellt viktig sektor inom förnybar energiproduktion i Turkiet, genom att sätta exemplet för hur produktionen kan se ut.
Certifiering: VCS (Verified Carbon Standard)