ICA Gruppen ska ha netto noll klimatpåverkan i hela värdekedjan 2050
ICA Gruppens ambition är att fortsätta minska klimatavtrycket i linje med det som krävs för att nå Parisavtalets 1,5-gradersmål och netto noll utsläpp. ICA Gruppens klimatmål till 2030 och 2050 är godkända av Science Based Targets initiative (SBTi), och omfattar alla utsläpp i värdekedjan (scope 1, 2 och 3).
ICA Gruppens vetenskapligt baserade klimatmål
Övergripande mål
- ICA Gruppen ska nå netto noll växthusgasutsläpp över hela värdekedjan till 2050.
Kortsiktiga mål till 2030
- Energi och industri (”Non-FLAG”): ICA Gruppen ska minska absoluta växthusgasutsläpp i scope 1 och 2 med 42% till 2030, jämfört med basåret 2022. ICA Gruppen ska också minska absoluta växthusgasutsläpp i scope 3 med 42% inom samma tidsram.
- FLAG (”Forest, Land and Agriculture”): ICA Gruppen ska minska absoluta växthusgasutsläpp i scope 3 FLAG med 30,3% till 2030, jämfört med basåret 2022*. ICA Gruppen ska också uppfylla krav för icke-avskogning för alla varor som kan kopplas till avskogning** senast i december 2025.
Långsiktiga mål till 2050
- Energi och industri (”Non-FLAG”): ICA Gruppen ska minska absoluta växthusgasutsläpp i scope 1 och 2 med 90% till 2050, jämfört med basåret 2022. ICA Gruppen ska också minska absoluta växthusgasutsläpp i scope 3 med 90% inom samma tidsram.
- FLAG (”Forest, Land and Agriculture”): ICA Gruppen ska minska absoluta växthusgasutsläpp i scope 3 FLAG med 72% till 2050, jämfört med basåret 2022*.
* Målet omfattar FLAG-utsläpp och kolinlagring
** Som de definieras i EU:s avskogningsförordning
Nyckelområden för minskade utsläpp till 2030
För att säkerställa att utsläppen minskar i takt med de vetenskapligt baserade målen, följer ICA Gruppen flera nyckelområden som adresserar de viktigaste utsläppskällorna till 2030.
Minskade utsläpp från den egna verksamheten
I utsläppen från ICA Gruppens egen verksamhet inkluderas utsläpp från godstransporter, butiker/apotek, lager och kontor. 2023 kom 69% av utsläppen från den egna verksamheten från godstransporter, och resterande från den köldmedia och energi som används i ICA Gruppens kontor, butiker, apotek och lager, samt från tjänsteresor.
Minskad klimatpåverkan från kundernas livsmedelsinköp
En stor del av den globala klimatpåverkan kommer från produktion och konsumtion av livsmedel, och ICA Gruppen ska minska klimatpåverkan från kundernas inköp av livsmedel med 30 procent till 2030.
För att nå målet bedrivs ett aktivt arbete med att minska klimatpåverkan från de produkter som säljs. Varje produkt som finns på våra hyllor måste ha mindre klimatpåverkan 2030 än 2022. Därför är samarbete med våra leverantörer centralt.
ICA har som mål att 70% av försäljningen ska komma från leverantörer med vetenskapligt baserade klimatmål senast 2025. Det betyder att de – precis som vi – ska arbeta med utsläppsminskningar i den takt som enligt vetenskapen krävs för att bromsa den globala uppvärmningen. ICA arbetar också med att minska klimatpåverkan från sortimentet genom till exempel initiativet ICA Växa, och genom satsningar på exempelvis en ökad försäljning av växtbaserade alternativ och frukt och grönsaker.
Därutöver bedrivs även ett omfattande arbete med att förändra vanor och beteenden, genom att inspirera och engagera kunderna till mer klimatsmarta val.
Vetenskapligt baserade klimatmål
För att säkerställa att företags klimatmål är i linje med vad som krävs för att nå de globala klimatmålen, finns internationella standarder. Organisationen Science Based Targets initiative (SBTi) är ett samarbete mellan CDP, FN:s Global Compact, World Resources Institute och WWF, som verifierar att företags mål är i enlighet med de standarder som tagits fram.
ICA Gruppens klimatmål till 2030 och 2050 är godkända av Science Based Targets initiative. Målen är formulerade i enlighet med initiativets standard för netto noll-mål, vilket innebär att de:
- Omfattar mål för 2030 och 2050.
- Inkluderar samtliga scope enligt GHG-protokollet (scope 1,2 och 3).
- Har olika målsättningar för de utsläpp som kan härledas till landanvändning, jord-, eller skogsbruk (så kallade FLAG-utsläpp, Forest, Land and Agriculture), respektive övriga utsläpp.