ICAs ekologiska försäljning
Intresset för ekologiska varor fortsätter att öka. ICAs satsningar för att stödja kundernas hållbara val i Sverige syns framför allt i försäljningen av ekologiska frukter och grönsaker. Sortimentet av ekologiska varor ökar stadigt och utgör idag cirka 1 100 varor i ICAs centrala sortiment. Andelen ekologiska varor är högre i ICAs eget sortiment än i övriga sortimentet. De ekologiska mejeriprodukterna står för den största försäljningen.
- Vi arbetar aktivt för att stödja kundernas hållbara val, och förra årets satsningar hos oss respektive miljöorganisationerna syns i försäljningen, säger Anders Svensson, VD ICA Sverige AB. Under 2012 planade efterfrågan ut något men nu ökar den igen och på sju år har vår försäljning av ekologiska varor nästan tredubblats.
2013 har ICA satsat på att öka sortimentet inom frukt och grönsaker och många nyintroducerade varor ligger med på topplistan. Störst ökning hade:
- vindruvor 246%
- bananer nästan 150%
- citrus 111% om man undantar apelsiner som ökade med 73% (citron och grapefrukt nya 2013)
ICA har ett i stort sett komplett ekologiskt köttsortiment när det gäller nöt, gris och lamm.
I friska hav räcker fisken
Fisk är gott, nyttigt och ett allt vanligare alternativ på tallriken. Genom att tänka till vid valet av fisk kan vi dessutom bidra till en hållbar utveckling i världens sjöar och hav.
ICA Gruppen har på flera sätt tagit ställning för att rädda utrotningshotade fiskarter. Vi utgår från WWF:s svenska och norska fiskguider med röd-, gul- och grönmärkta arter i Sverige. Vi undviker, så långt det är möjligt, rödmärkt fisk i vårt centrala sortiment som säljs till butikerna.
Sortimentet av MSC-certifierad fisk, som fryst kolja, styckfryst torskfilé och fryst vit tonfiskfilé utökas också kontinuerligt. I dagsläget har ICA Sverige ett femtiotal MSC-certifierade produkter i det centrala sortimentet.
På ICA Sveriges webbplats kan kunderna spåra torsk, kolja och alaska pollock (alaskasej) som säljs under ICAs varumärke. Där kan de även följa fiskens resa från de arktiska havsområdena utanför Norge till ICAs lager och butiker, och se vad som görs för att skydda arterna.
Kungsräka före jätteräka
Tropiska jätteräkor innebär idag en risk för miljön oavsett om räkorna är vildfångade eller odlade. Därför har ICA lanserat MSC-märkta kungsräkor under eget varumärke som ett hållbart alternativ. Kungsräkan liknar jätteräkan i textur, smak och utseende och kommer från ett småskaligt fiske utanför Australiens sydkust. Fisket får bara ske ett fåtal dagar per år och kvoterna är begränsade. Odlade jätteräkor togs bort ur ICAs centrala sortiment redan 2009.
FSC-märkning för hållbart skogsbruk
Varje år säljer ICA i Sverige cirka 10 000 ton grillkol och 25 000 uppsättningar trädgårdsmöbler i trä. Många av dessa produkter har märkningen FSC – Forest Stewardship Council. Bakom de tre bokstäverna döljer sig ett globalt samarbete för att skapa ett hållbart bruk av världens skogar.
Märkningen underlättar medvetna val
Skogen har stor betydelse för både växter, människor och djur. Den påverkar klimatet, luften vi andas och vattnets kretslopp. Den är också en viktig inkomstkälla i många länder. Men produktionen av träråvara tar inte alltid hänsyn till skogen och de människor som lever nära den. Störst är problemet i de tropiska skogarna. Därför har ICA beslutat att allt tropiskt trä som ingår i ICAs produkter, men också ICAs egen grillkol, ska vara FSC-märkt.
FSC är ett av de initiativ som finns. ICA har valt FSC för att märkningen har hög trovärdighet, och för att de arbetar för ett ansvarsfullt skogsbruk som tar hänsyn till både miljön och sociala förhållanden. Allt trä är spårbart från skogen via fabriken till slutprodukten i butik. ICA strävar kontinuerligt efter att införa fler FSC-märkta produkter och förpackningar i sortimentet, för att underlätta för kunderna att göra medvetna val.
Några av våra FSC-certifierade varor:
- ICAs egen grillkol
- alla utemöbler tillverkade av tropiska träslag (från vårt centrala sortiment)
- en furumöbel för barn (tillverkad av nordiskt träslag)
- vissa förpackningar av våra egna märkesvaror, exempelvis ICAs krossade tomater och ICAs mjölk (förpackningarna är producerade av hållbart odlad skogsråvara)
Maten och miljön
Ungefär en fjärdedel av klimatpåverkan från de svenska hushållen kommer från maten. Det vi äter påverkar också djur och natur på andra sätt. Genom att välja med omsorg, planera inköpen och förvara och tillaga maten rätt kan man vara mer miljösmart. Som ett led i att stödja kundernas hållbara val och önskan att leva miljömedvetet har ICA sju tips.
Välj ekologiska och miljömärkta matvaror
Titta efter symbolerna för EU-ekologiskt, KRAV och MSC.
Ät grönsaker och frukt efter säsong där du bor
Ett halvt kilo frukt och grönsaker om dagen är bra både för hälsan och miljön.
Variera dina val av kött
Ät lika mycket nöt- och lammkött som kyckling och gris. Kyckling och gris är bättre ur klimatsynpunkt, men när kor och lamm betar hålls ängar och hagar öppna vilket gynnar många växt- och djurarter.
Välj fisk med omsorg
Välj grön- och, ibland, gulmärkt fisk i WWF:s fiskguide. Guiden hittar du på www.wwf.se
Förvara maten på rätt sätt
Förvara maten på rätt sätt så håller den längre. Mjölk och kött där det är kallast i kylskåpet och grönsaker där temperaturen är högre.
Laga maten smart
Använd vattenkokare till pastavattnet och lock på kastrullen. Stäng av ugnen innan maten är klar, utnyttja eftervärmen.
Ät upp maten
Roliga recept på rester minskar matsvinnet hemma. För inspiration se www.ica.se/klimat
Fakta
Forest Stewardship Council (FSC) är en internationell organisation som arbetar för världens skogar. Träråvaran i en produkt som bär FSC -märket kommer från sunda skogsbruk som:
1. tar hänsyn till djur, växter och mark
2. värnar om människor som jobbar i eller bor nära skogen
3. inte använder miljöfarliga metoder
4. tar socialt ansvar för sina anställda