ICAs övergripande mål är att 100 procent av leverantörerna av ICAs egna varor i högriskländer ska vara socialt reviderade. Nyckeltal kopplade till detta följs kontinuerligt upp i ICAs ledningsgrupper och ingår i ICA Gruppens övergripande riskanalys.
ICA har tagit fram ett eget verktyg för social revision av leverantörerna, ICA Social Audit. Kraven baseras på liknande kriterier som i Business Social Compliance Initiative, BSCI. Genom att kombinera egna revisioner, utförda av egen personal eller konsulter, med tredjepartsrevisioner, såsom BSCI, ETI och SA8000, har den ofta tidskrävande processen att få till stånd sociala revisioner skyndats på. Med ICA Social Audit får leverantörerna hjälp att snabbare förbättra arbetsförhållandena i produktionen.
ICA Global Sourcing – ICAs förlängda arm i Asien
ICA Gruppen har, via våra dotterbolag och portföljbolag, samarbeten med flera leverantörer och fabriker i Asien, framför allt i Kina. Merparten producerar varor till ICAs specialsortiment, det vill säga den del av sortimentet som inte består av mat.
För att säkra kvaliteten och komma närmare våra leverantörer i Kina och övriga delar av Asien har ICA egna inköpskontor i Hongkong, Shanghai, Vietnam och Bangladesh. Verksamheten går under namnet ICA Global Sourcing och har närmare 100 medarbetare. Huvudkontoret ligger i Hongkong.
På kontoren i Asien finns inköpare och specialister inom kvalitet och socialt ansvarstagande. Tack vare deras arbete får ICA bättre insyn i våra leverantörers verksamhet, vilket i sin tur leder till ökad dialog och förståelse mellan oss och dem.
Vid revision av en leverantör i Asien undersöker inspektörerna bland annat de anställdas säkerhet och hälsa, fabrikens ledningsrutiner, löner och övertidstimmar.
Totalt har ICA Gruppens dotterbolag och portföljbolag cirka 550 leverantörer och fabriker i Kina. Av dessa är cirka 50 stycken inom mat och resterande levererar till ICAs specialsortiment, det vill säga den del av sortimentet som inte består av mat.
ICA Global Sourcing finns i:
- Hong Kong
- Shanghai, Kina
- Ho Chi Minh City, Vietnam
- Dhaka, Bangladesh
Tillsammans är medarbetarna inom ICA Global Sourcing verksamma i Kina, Taiwan, Indien, Pakistan, Vietnam, Thailand, Kambodja, Malaysia och Bangladesh.
Handlingsplan vid överträdelser
Om ICAs egna revisorer eller tredjepartsrevisorer upptäcker oegentligheter vid en produktionsanläggning som bolaget använder, upprättas en konkret handlingsplan som följs upp i en ny revision. Första gången en leverantör bryter mot de avtalsenliga kraven får de i allmänhet en andra chans att rätta till problemen. Om överträdelserna åtgärdas på ett tillfredsställande sätt fortsätter samarbetet. Om en allvarlig överträdelse upprepas, avslutas samarbetet med leverantören.
De vanligaste brister som identifieras är inom följande områden:
- hälsa och säkerhet
- ledningsrutiner
- övertidstimmar
- anställdas möjlighet till facklig anslutning
- lönenivåer
Metoder för att motverka barnarbete
När det gäller barnarbete är ICAs grundregel att personer under 15 år inte får arbeta hos någon av bolagets leverantörer. Om nationell lagstiftning ställer mer långtgående krav är det dessa som gäller. I Kina, till exempel, är den lagstadgade åldern för arbete 16 år. ICA kräver också att leverantörerna tar särskild hänsyn till unga arbetare (yngre än 18 år), till exempel i fråga om rätten till begränsad arbetstid.
Upptäcker eller misstänker ICA att en arbetare inte har lagstadgad ålder för arbete har leverantören, genom ICAs avtal, förbundit sig att vidta åtgärder som ser till personens bästa. Tillsammans med leverantören utarbetas bästa möjliga lösning, med hänsyn tagen till barnets ålder, utbildning och sociala situation.
Sedan ett par år samarbetar ICAs inköpskontor i Hongkong med Centre for Child Rights and Corporate Social Responsibility (CCR CSR) i Kina, en organisation startad av svenska Rädda Barnen. ICA får tillgång till expertis från CCR CSR och kommer i kontakt med inköpare från andra företag som kan ge ett erfarenhetsutbyte.
I syfte att främja skyddet av barn och ungas rättigheter i arbetslivet startade ICAs inköpskontor i Asien, tillsammans med sju andra internationella varumärken, pilotprojektet The Prevention and Intervention Services for the Protection of Young Workers in Chinese Supply Factories (PISP). Projektet inleddes med framgång under 2011 och 2012 i främst nio fabriker som tillverkar kläder, kontorsmaterial, toalettartiklar och verktyg. Bland annat har utbildning för personlig utveckling, inklusive kommunikativa färdigheter och allmän karriärplanering, genomförts.
ICA deltar sedan november 2012 i en workshopserie arrangerad av svenska UNICEF om barns rättigheter. Målet är att de deltagande svenska företagen, alla med global anknytning och speciellt inbjudna av UNICEF, tillsammans kan sporra varandra och utveckla nya metoder för att stävja barnarbete och värna barns rätt i samhället.
Granskningar av bärplockare
Sedan några år tillbaka kontrollerar ICA villkoren för organiserade bärplockare i svenska skogar. En oberoende part anlitas för själva granskningen. Bland annat kontrolleras att bärplockarna får rätt information av uppdragsgivaren innan de kommer till Sverige, att kontrakten är tydliga och lätta att förstå, att boendemiljön är acceptabel och att arbetstider dokumenteras. Granskningarna visar flera förbättringar jämfört med tidigare. Exempelvis finns numera en tydlig handbok för bärplockarna som beskriver regler och viktig information kring att arbeta i skog och mark.
ICA har i flera år drivit frågan om acceptabla villkor för bärplockare i svenska skogar. Nu har den arbetsmetod som ICA utvecklat blivit branschförebild i en ny överenskommelse mellan Livsmedelsföretagen, Svensk Dagligvaruhandel och Svensk Handel. Överenskommelsen ställer krav på att köparna av bären ansvarar för att oberoende sociala revisioner genomförs i den organiserade plockningen och att kontroller ska tas fram för den fria plockningen. Den ideella researchorganisationen Swedwatch har också släppt en uppföljande rapport om svensk bärplockning där ICA får beröm för sitt arbete på området och fler uppmanas att följa ICAs exempel.
ICA har också stått som värd och varit sammankallande i flera dialogmöten med handelns parter. Syftet är att öka samverkan med andra aktörer i branschen för att kunna förbättra arbetsförhållandena för såväl organiserade som fria plockare.