Vi vill säkerställa att våra kunder är trygga hos oss. Kvalitet och socialt ansvarstagande är alltid vägledande i vår verksamhet och våra affärsrelationer. Vi har kompetenta medarbetare, tydliga rutiner, spårbarhet och kontroll. Våra produkter och tjänster ska uppfylla våra och omvärldens krav på kvalitet och säker hantering men också på arbetsförhållanden och djuromsorg. Alla våra affärer sker på mänskliga villkor och vårt ansvar sträcker sig över landsgränser.
Exempel på kvalitetsaktiviteter
För att utveckla sitt arbete för mänskliga rättigheter arbetar ICA Gruppen med riskanalyser i linje med Human Rights Due Diligence (HRDD) och FN:s vägledande principer för företag och mänskliga rättigheter (UNGP). HRDD syftar till att företag ska identifiera, agera på och förhindra att verksamheten har en negativ påverkan på mänskliga rättigheter.
De varor som ICA Gruppen säljer ska möta krav och förväntningar samt ha en hög standard vad gäller produktionens påverkan på människor, miljö och djurvälfärd. De ska vara säkra att använda och ha producerats under goda arbetsförhållanden och utifrån gällande djurskyddslagstiftning. Kraven definieras i koncernens inköpsavtal med hållbarhetsbilaga.
För ICA Gruppens egna varor ställs extra höga krav. ICA Gruppen har identifierat ett antal riskråvaror: kakao, kaffe, te, fisk/skaldjur, palmolja, soja och bomull. Målet är att dessa senast 2025 ska vara hållbarhetsmärkta i ICA Gruppens egna varor. För flera av råvarorna, så som palmolja, soja, kaffe och te, ställs redan idag krav på certifiering. Riskråvaror förknippas med extra stora utmaningar vad gäller produktionens påverkan på människor, miljö och djuromsorg, och kravet utgår från tredjepartsmärkningar för certifierade odlingar och hållbara inköp, så som KRAV, EU-ekologiskt, Fairtrade, MSC, ASC, Rainforest Alliance, RTRS, RSPO och GOTS.
Leverantörer av koncernens egna varor ska också vara kvalitetscertifierade enligt en standard som koncernen accepterar. När det gäller leverantörer av ICA Gruppens egna varor i högriskländer görs dessutom sociala revisioner på plats.
ICA Sverige ställer krav både på svenskt och importerat kött för såväl egna märkesvaror som varor från andra leverantörer. Kraven utgår från svensk djurskyddslagstiftning, och följs upp genom revisioner.
ICA Gruppen arbetar både i Sverige och Baltikum för att sälja en ökad andel MSC- och ASC-certifierad fisk och skaldjur. ICA Sverige och Rimi Baltic följer också WWF Sveriges respektive de baltiska ländernas fiskguide i inköpen av fisk och skaldjur.
ICA Sverige är den dagligvaruaktör i Sverige som säljer mest MSC- och ASC-certifierad sjömat. Bland annat för detta tilldelades ICA Sverige 2022 priset Guldfisken av MSC och ASC. I juryns motivering uppmärksammas även ICA Sveriges arbete med spårbarhetscertifiering av fiskprodukter – från båt till tallrik. MSC är en internationell organisation som arbetar för miljömärkning av fisk och skaldjur. Miljömärket visar att fisken förvaltas väl, kommer från livskraftiga bestånd och att åtgärder vidtagits för att minska inverkan på havsmiljön. ASC är en internationell hållbarhetsmärkning för odlade fisk- och skaldjursprodukter.
Rimi Baltic blev 2022 den första dagligvaruaktör i Baltikum att certifieras i enlighet med Marine Stewardship Council (MSC) och Aquaculture Stewardship Council (ASC).
ICA Sverige och Rimi Baltic följer WWF Sveriges respektive de baltiska ländernas fiskguide i inköpen av fisk och skaldjur.
ICA Sverige har undertecknat miljöorganisationen ChemSecs initiativ PFAS Movement. Initiativet syftar till att belysa problemen med PFAS-ämnen och arbetar för att de ska förbjudas.
På grund av de stora riskerna för negativ påverkan på människor och miljö från konventionell bomullsproduktion, har ICA Gruppen identifierat bomull som en av sina prioriterade riskråvaror. ICA Sverige är sedan 2022 medlemmar i den ideella organisationen Better Cotton, som arbetar för att hjälpa bomullsproducerande samhällen överleva och frodas, och samtidigt skydda och återställa miljön.
ICA Gruppen arbetar på flera fronter för att förhindra livsmedelsbedrägerier, bland annat genom kvalitetscertifikat, analyser och oanmälda revisioner samt samarbeten inom branschen. Koncernen för också kontinuerlig dialog med livsmedelsbranschen och berörda myndigheter samt följer GFSI:s (Global Food Safety Initiative) arbete inom området.