Grön el
ICA Sverige erbjuder alla ICA-handlare förnybar el genom ett centralt elavtal. Ungefär 25 procent av alla svenska ICA-butiker hade förnybar el via det centrala avtalet i slutet av 2013. Utöver detta är det många ICA-butiker som har förnybar el via egna avtal med elleverantörer.
Lysande miljöprojekt
Butikerna byter löpande ut sin belysning till modernare, mer energieffektiva alternativ. Lamporna gör inte bara ICAs butiker ljusare, utan energiförbrukningen minskar också väsentligt. I delar av Rimi Baltics litauiska butiksnät finns automatiserad belysning. Besparingarna beräknas uppgå till 50 procent, och för hela butiken kan det ge en energibesparing på 10-15 procent.
Så tas kylan om hand
Både svenska, norska och baltiska butiker arbetar löpande med att sätta lock och dörrar på frys- och kyldiskar för att på så sätt minska energiförbrukningen. Metoden bidrar också till att temperaturen i kyldisken blir jämnare och att arbetsmiljön upplevs som behagligare.
I Sverige finns en stor mängd ICA-butiker med 100 procent naturliga köldmedier och antalet ökar eftersom detta är standard vid nyetablering. Under senaste åren har även en ökande andel av ombyggnadsprojekt skett med övergång till naturliga köldmedier.
Test med solceller på butikstak
Våra största ICA-butiker har mycket tak - och många möjligheter! Därför testar vi sedan ett par år tillbaka solceller på ICA Maxi Erikslunds tak. Där har vi monterat 300 kvm solceller som genererar solenergi varje dag - både soliga och mindre soliga dagar. Solcellerna täcker inte butikens hela energibehov med kompletterar elförsörjningen.
Samma sak har vi gjort på andra butiker runt om i Sverige. ICA Kvantum Sannegården, vår mest energieffektiva butik hittills, har 150 kvm solceller på taket.
Många ICA-butiker Svanenmärkta
Många ICA-butiker i Sverige är certifierade enligt Svanen, som innebär att butiken tagit ett helhetsgrepp när det gäller miljöfrågor. Certifieringen innebär tuffa regler för bland annat energieffektivitet och sopsortering.
ICA-handlare för miljön
ICA-handlare för miljön är ett koncept för hur butikerna kan jobba med miljöfrågorna på ett strukturerat sätt Och innehåller en verktygslåda med kunskap och praktiska hjälpmedel. Verktyget ska hjälpa till att minska butikernas miljöpåverkan, och göra det lättare att följa gällande miljölagar och ICAs miljömål. Butiken får bland annat följande råd och praktiska lösningar:
- så bör utbudet av miljömärkta produkter ser ut
- så ska sortimentet kommuniceras till kunderna
- rutiner för egenkontroll enligt miljölagstiftningen
- miljöargument för medarbetarna att använda i vardagen
- energiutbildning så att butiken kan minska energiförbrukningen
När en butik har börjat jobba med konceptet får den tillgång till ett marknadsföringsmaterial att använda i butiken, bland annat för att märka ut ekologiska och miljömärkta produkter. Syftet är att informera kunderna om butikens miljöarbete, att hjälpa kunden att göra bra val för miljön samt att öka kundernas miljöengagemang och -kunskap.
Alltid miljöalternativ på hyllan
I ICAs butiker ska det finnas ett brett miljömärkt sortiment och inom de flesta varugrupper finns alternativ som omfattas av någon av miljömärkningarna Svanen, Bra miljöval, EU ecolabel, EU-ekologiskt eller KRAV.
ICAs miljöpåse - ett lite grönare val
ICAs miljövänliga kasse är av så kallad grön polyeten. Kassen görs av sockerrör, vilket vid förbränning ger 85% mindre fossilt koldioxidutsläpp än vad oljebaserade kassar gör. Kvaliteten är densamma. Sockerrörskassen är 100% återvinningsbar och ersätter den tidigare ICA I love eco-kassen.
Miljön i fokus när nya butiker byggs
ICA Fastigheter arbetar aktivt för att utveckla nya, innovativa och miljösmarta lösningar för ICA-butikerna. ICA Kvantum Sannegården i Sverige, som byggdes 2010 helt utifrån ICAs riktlinjer om maximal energieffektivitet, står som modell för hur alla nya ICA-butiker ska byggas. Med många enkla förbättringar uppnås energibesparingar på omkring 35 procent. Exempelvis har lock och dörrar installerats på kylar och frysar, och såväl belysning som temperatur styrs efter behov. ICA Kvantum Sannegården var den första svenska livsmedelsbutik som certifierades enligt Green Buildings krav för fastigheter 2012. Green Building-certifieringen kräver bland annat att byggnaden använder 25 procent mindre energi än tidigare eller jämfört med nybyggnadskraven.
I Barkarbystaden i Järfälla har ICA Sverige byggt en ny Maxi ICA stormarknad och cirka 13 000 kvadratmeter för andra hyresgäster. Projektet är ICAs mest miljöanpassade hittills och målet är att byggnaden blir miljöklassad enligt det svenska systemet Miljöbyggnad. ICA-butiken arbetar aktivt med att lyfta fram bra val för miljön inom hela sortimentet och har moderna lösningar för energiförbrukning och avfallshantering. Butiken öppnades i maj 2014.
Fakta
ICA Fastigheter bygger och förvaltar fastigheter med stor omsorg för miljön. ICA Fastigheter Sverige AB har varit miljöcertifierade sedan 1999. ISO-certifieringen innebär att vi i samråd med våra hyresgäster och i samarbete med leverantörer bygger, underhåller och förvaltar fastigheter på ett miljöanpassat sätt.