Många i samhället lider av ensamhet. I samband med pandemin uttrycker allt fler att de mår psykiskt dåligt – både av att livet begränsats och av oro för både den egna och anhörigas hälsa. Därför har ICA Stiftelsen inlett ett samarbete med organisationen Mind.
Mind arbetar för allas rätt till psykiskt välbefinnande och ger medmänskligt stöd till människor som lider psykiskt på olika sätt. Man kan bland annat höra av sig till Äldrelinjen och Självmordslinjen om man behöver någon att prata med.
Allt fler människor uttrycker att de mår psykiskt dåligt - både på grund av att livet har begränsats och av oro för både egen och anhörigas hälsa. Det är kanske något som du själv drabbats av och upplevt i din vardag, antingen på jobbet eller privat.
Behovet av samtalsstöd har framför allt ökad stort bland äldre. Under 2020 tog volontärerna i Äldrelinjen på Mind emot 23 700 samtal (att jämföra med 4 100 samtal året innan). Även Självmordslinjen har slagit rekord i antalet mottagna samtal med 58 000 samtal 2020 (jämfört med 32 000 samtal 2019). Behovet är fortfarande mycket stort och det är många som lider av ensamhet, oro och svåra tankar om livet.
Ska kunna ta emot ännu fler samtal
För att kunna besvara fler samtal är antalet volontärer avgörande. Genom vårt samarbete och stöd kommer Mind att kunna ta emot ännu fler samtal i sina stödlinjer genom att rekrytera och utbilda fler volontärer från hela landet - för att fortsätta att ge stöd till dem som behöver.
Samtidigt behöver vi alla hjälpas åt och visa medmänsklighet på de sätt vi kan. Därför vill vi också hjälpa Mind att sprida kunskap till fler om det medmänskliga samtalets kraft för att minska stigma och skam, och hjälpa människor att prata om hur de mår. Det är insatser som kommer att öka möjligheten till psykiskt välbefinnande hos ICA:s kunder, personal och handlare.
Varmprat – samtal på riktigt
Under de två sista veckorna i februari blir vårt samarbete synligt mot våra kunder för första gången med kampanjen Varmprat. Varmpratskort och information om samarbetet skickas med ICA-Matkassen till 27 000 hushåll och till alla handlare. Med korten vill vi uppmuntra fler att prata om det som är viktigt på riktigt. Vi kallar det varmprat för att frågorna på korten kan inspirera till samtal som är motsatsen till kallprat.
- Den lokala ICA-butiken är ofta en knutpunkt i samhället, säger Pinar Musadotter, generalsekreterare på ICA Stiftelsen. En stunds varmprat där kan faktiskt bidra till att motverka ensamhet och psykiskt lidande. Vi kan visa varandra medmänsklighet genom att möta blicken, le lite grann och växla några ord. Handla med medmänsklighet helt enkelt.
Varför inte använda korten nästa gång du pratar med några du bryr dig om och vill lära känna lite mer? I teamsmötet med kollegorna, på promenaden med vänner eller under middagen hemma.
Arbetet fortsätter under året
Under året kommer vi i flera kampanjer och aktiviteter fortsätta att sprida kunskap kring psykisk hälsa och hur man till exempel kan hålla medmänskliga samtal både på jobbet och privat med människor i sin närhet.
Håll utkik här på Worknet där vi kommer att berätta mer om de insatser vi gör för att bidra till bättre psykisk hälsa, både hos de som söker stöd i Minds stödlinjer, hos våra kunder och hos alla oss på ICA.
Vi ser fram emot ditt engagemang i vårt gemensamma mål - att kunna bidra till ett medmänskligare samhälle. Om så bara genom en stunds varmprat till en början.