Rapporten, som är baserad på en helt ny Sifo-undersökning genomförd av Verian, visar att betydligt fler tjejer anser att shopping är deras hobby, i jämförelse med killarna (22 respektive 5 procent). Var femte tjej (19 procent) har även använt shoppingen för att hantera negativa känslor och var tionde (10 procent) har shoppat för att belöna sig själv med något de ”förtjänar” trots att de egentligen inte haft råd. Motsvarande siffror bland killarna är sju respektive fem procent.
– Möjligheten att använda ”köp nu, betala senare”-lösningar gör att shopping inte längre är lika starkt förknippat med att spendera sina pengar – vi lurar hjärnan. Jag tror att det kan vara en bakomliggande faktor till att så pass många kan se det som en hobby och tillflyktsort när man mår dåligt, säger Magnus Hjelmér, vardagsekonom på ICA Banken.
”Köp nu betala senare” får fler att slå till
Undersökningen visar att nära var femte ung vuxen (18 procent) föredrar ”köp nu, betala senare”-lösningar när de shoppar. Och även här råder skillnader mellan könen – framförallt är det tjejerna som föredrar det (22 respektive 14 procent). Var tionde tjej (11 procent) menar dessutom att den smidiga betallösningen får dem att shoppa mer. I undersökningen framkommer även att betydligt fler tjejer har mått dåligt och känt skam över sina ekonomiska förutsättningar, i jämförelse med killarna (23 respektive 16 procent).
– Unga idag är vana vid att shopping är smidigt och kontantlöst. Vi vet från våra tidigare undersökningar att många barn regelbundet ber om, och i hög utsträckning också får, extrapengar via Swish från sina föräldrar när de behöver något. Det fostrar en kultur där man tror att man kan shoppa, oavsett om det finns pengar på kontot eller inte, säger Magnus Hjelmér, vardagsekonom på ICA Banken.
Det som ligger bakom ungas shopping, som får dem att handla saker utöver det basala, är framförallt hobbys och intressen (61 procent) samt reor och nedsatta priser (49 procent). Tjejer svarar i större utsträckning än killar att vistelse i butiksmiljöer (21 respektive 8 procent), reklam i sociala medier (17 respektive 2 procent) och influencers (16 respektive 3 procent) får dem att konsumera.
Pengakollen: Unga vuxna och vägen till ekonomisk självständighet
I rapporten Pengakollen undersöker ICA Banken återkommande hur svenskarna hanterar ekonomiska utmaningar i vardagen. Årets upplaga fokuserar på unga vuxna (19-29 år) och deras ekonomiska beteenden. I resultatet framkommer bland annat hur mycket vuxna barn betalar för sig hemma, vilket ekonomiskt stöd de får från sina föräldrar i vardagen och var de lär sig om ekonomi.
Ta del av hela rapporten här ›
Resultatet i korthet
• En av fem tjejer (22 procent) anser att shopping är deras hobby. Tjejerna upplever detta i betydligt större utsträckning än killarna (motsvarande 5 procent).
• Var femte tjej (19 procent) har använt shopping för att hantera negativa känslor och en av tio (10 procent) har shoppat för att belöna sig själv med något de ”förtjänar” trots att de egentligen inte haft råd.
• Nära var femte ung vuxen (18 procent) föredrar att använda ”köp nu, betala senare”-lösningar när de shoppar.
• Betydligt fler tjejer har mått dåligt och känt skam över sina ekonomiska förutsättningar i jämförelse med killarna (23 respektive 16 procent).
Det som ligger bakom ungas shopping, som får dem att handla saker utöver det basala, är framförallt:
• Hobbys och intressen (61 procent)
• Reor och nedsatta priser (49 procent)
• Vänner (17 procent)
Tjejer svarar i större utsträckning än killar att de ”triggas” till konsumtion av sociala medier:
• Reklam i sociala medier (17 respektive 2 procent)
• Influencers (16 respektive 3 procent)
Om undersökningen
Undersökningen har genomförts av Verian på uppdrag av ICA Banken. Den bygger på 1000 intervjuer med den svenska allmänheten 19–29 år. Datainsamlingen genomfördes i den slumpmässigt rekryterade Sifopanelen mellan 6-21 mars 2025.
För mer information
ICA Gruppens presstjänst
Telefon: +46 (0)10 422 52 52
E-post: press@ica.se