Siffrorna kommer från en Sifo-undersökning av Verian, gjord på uppdrag av Apotek Hjärtat.
– Främmande bakterier och nya vanor kan lätt få magen ur balans, vilket till exempel kan orsaka en gasig mage, förstoppning eller diarré. Symtom som många helst vill vara utan under sin resa, säger Catharina Claesson, Chef Farmaci på Apotek Hjärtat.
Catharina Claesson har flera tips på hur man kan minska risken för resmage.
– En bra handhygien är väldigt viktigt. Utöver att tvätta händerna med tvål och vatten, är ett tips att packa med sig mindre handspritflaskor som är enkla att använda på språng. Det är också viktigt att skölja färska frukter och grönsaker en extra gång i rent vatten, samt att bara äta väl tillagad mat. Om du är i länder där kranvattnet är odrickbart är det även bra att skippa isbitar i glaset, säger Catharina Claesson, Chef Farmaci på Apotek Hjärtat.
Om du drabbas av en resmage finns det flera receptfria läkemedel som kan hjälpa – och som kan vara bra att packa med sig i semesterapoteket. Ifall du får diarré är det även viktigt att dricka mycket vätska, där vätskeersättning kan vara ett bra komplement för att återställa vätskebalansen.
– Det finns receptfria läkemedel som direkt stoppar tillfällig diarré, samt läkemedel som innehåller gasdämpande ämnen. Det kan också vara bra att packa med sig mjölksyrabakterier. Dessa kan tas såväl i förebyggande syfte som under resan för att främja en balanserad tarmflora, säger Catharina Claesson, Chef Farmaci på Apotek Hjärtat.
Här är några av svenskarnas vanligaste semesternojor
Att bli allvarligt sjuk (24 procent)
Att få en orolig mage (22 procent)
Att behöva sjukvård (22 procent)
Att få insekts- och djurbett (11 procent)
Att få en infektion som kräver behandling med antibiotika (10 procent)
Att behöva uppsöka vård för att få receptbelagda läkemedel utomlands (9 procent)
* https://via.tt.se/embedded/release/3650501/rekordmanga-svenskar-valjer-jul-bland-palmerna?publisherId=2299296&lang=sv och https://www.mynewsdesk.com/se/momondo/pressreleases/maximera-julledigheten-2024-momondo-listar-de-baesta-tipsen-foer-att-boka-din-resa-3355650
Undersökningens resultat i korthet
Inför en resa utomlands är många oroliga över att bli allvarligt sjuka (24 procent), att få en orolig mage (22 procent) och att behöva sjukvård (22 procent).
Var tionde svensk är orolig över att få en infektion som kräver behandling med antibiotika under sin resa utomlands (10 procent), samt att behöva uppsöka vård för att få receptbelagda läkemedel utomlands (9 procent).
Var tionde svensk (11 procent) är också orolig över insekts- och djurbett.
Fler än var tredje person (34 procent) har drabbats av en orolig mage under en resa utomlands. Många har även blivit förkylda (24 procent) och inhandlat receptfria läkemedel utomlands (23 procent).
Fler än var tredje person (37 procent) har bränt sig i solen under en resa utomlands.
Om undersökningen
Undersökningen har genomförts av Verian på uppdrag av Apotek Hjärtat. Den bygger på 4334 intervjuer med den svenska allmänheten 18–84 år. Datainsamlingen genomfördes i den slumpmässigt rekryterade Sifopanelen mellan 22 juli – 7 augusti 2024.
För mer information
ICA Gruppens presstjänst, telefon: +46 (0)10 422 52 52, e-post: press@ica.se
apotekhjartat.se, icagruppen.se
Med omkring 390 apotek runt om i landet, en stadigt växande e-handel och en omsättning på cirka 20 miljarder kronor är Apotek Hjärtat Sveriges största apoteksaktör. Apotek Hjärtat vill ge varje kund bättre hälsa och större välbefinnande genom ett personligt bemötande, ett brett sortiment och relevanta hälsotjänster. Apotek Hjärtat är en del av ICA Gruppen. För mer information, se icagruppen.se och apotekhjartat.se.