Undersökningen visar att fler än var fjärde ung kvinna som har upplevt sömnbesvär under det senaste året (28 procent) har fått receptbelagda läkemedel utskrivna eller använt receptfria, inklusive växtbaserade, läkemedel för att behandla besvären. Samtidigt uppger en tydlig majoritet av alla som har upplevt sömnproblem (74 procent) att de har liten kunskap både om läkemedelsalternativ och läkemedelsbehandlingar för att lindra sina sömnproblem.
– Vid återkommande och långvariga sömnproblem kan det ibland vara nödvändigt att behandla med receptbelagda läkemedel för att bryta dåliga mönster och vanor. Vi behöver öka kunskapen om vilka behandlingsalternativ som finns, men också vad regelbunden och långvarig konsumtion av dessa läkemedel kan innebära, säger Annika Svedberg, chefsapotekare på Apotek Hjärtat.
Exempelvis kan vissa läkemedel mot sömnproblem vara beroendeframkallande och ska därför bara användas under begränsade perioder, samt i så låga doser som möjligt. Regelbunden användning av sömnläkemedel, oavsett om det är beroendeframkallande eller inte, ska inte heller ses som den enda lösningen.
– Det viktigaste är att gå till botten med orsakerna bakom sina problem och ta itu med dessa, oavsett om det handlar om att hantera sin oro med hjälp av rådgivning eller se över sina levnadsvanor. Att veta vad problemen beror på och hur sömnmönstret ser ut är också viktigt inför behandling med läkemedel då olika substanser har olika fördelar respektive nackdelar, säger Annika Svedberg, chefsapotekare på Apotek Hjärtat.
Undersökningens resultat i korthet
• 95 procent av kvinnor i åldern 18–29 år har under de senaste 12 månaderna upplevt sömnproblem.
• 66 procent av kvinnor i åldern 18–29 år har under de senaste 12 månaderna upplevt sömnproblem minst varje månad.
• 43 procent av kvinnor i åldern 18–29 år som har upplevt sömnproblem under de senaste 12 månaderna upplever att deras problem i någon utsträckning har förvärrats under de senaste 12 månaderna till följd av ökad oro för exempelvis inflationen, krig och konflikter i omvärlden.
• 28 procent av kvinnor i åldern 18–29 år som har upplevt sömnproblem har använt läkemedel mot sömnproblem under de senaste 12 månaderna.
• 38 procent av kvinnor i åldern 18–29 år som har upplevt sömnproblem uppger att de har liten kunskap om egenvård för att minska sina sömnproblem.
• 74 procent av kvinnor i åldern 18–29 år som har upplevt sömnproblem uppger att de har liten kunskap om olika läkemedelsalternativ för att lindra sina sömnproblem.
• 74 procent av kvinnor i åldern 18–29 år som har upplevt sömnproblem uppger att de har liten kunskap om olika läkemedelsbehandlingar för att lindra sina sömnproblem.
Om undersökningen
Undersökningen har genomförts av Verian på uppdrag av Apotek Hjärtat. Den bygger på 4 208 intervjuer med den svenska allmänheten 18–84 år. Datainsamlingen genomfördes i den slumpmässigt rekryterade Sifopanelen mellan 3 – 15 januari 2024.
För mer information
ICA Gruppens presstjänst
Telefon: +46 (0)10 422 52 52
E-post: press@ica.se
Med omkring 390 apotek runt om i landet, en stadigt växande e-handel och en omsättning på cirka 19 miljarder kronor är Apotek Hjärtat Sveriges största apoteksaktör. Apotek Hjärtat vill ge varje kund bättre hälsa och större välbefinnande genom ett personligt bemötande, ett brett sortiment och relevanta hälsotjänster. Apotek Hjärtat är en del av ICA Gruppen.