Forskning visar att ett balanserat mag- och tarmsystem spelar en central roll för hela vårt välmående. Att skjuta upp toalettbesöken eller undvika att bajsa – även om man behöver det – kan bidra till en mage ur balans.
– Undersökningen visar att majoriteten av oss skjuter upp toalettbesöken när vi inte är hemma – något som kan leda till mer permanenta problem. Det innebär inte bara fysiska besvär som magsmärtor och förstoppning, utan det kan även bidra till en allmänt sämre upplevd livskvalitet, säger Annika Svedberg, chefsapotekare på Apotek Hjärtat.
Sifo-undersökningen visar också på en tydlig ålders- och könsskillnad. Yngre människor i åldern 18-29 år uppger att de undviker toalettbesök betydligt oftare, jämfört med de i åldern 65-79 år (65 procent jämfört med 36 procent). Det är främst kvinnor som skjuter på toalettbesöken (56 procent jämfört med 49 procent bland männen). Fyra av fem kvinnor (82 procent) uppger att de påverkas negativt av detta.
– De flesta som undviker toalettbesök drabbas av magbesvär, enligt undersökningen. Men problem med magen kan såklart uppstå av flera andra anledningar. Om du lider av orolig mage, förstoppning eller andra besvär från magen kan du besöka våra apotek och få rådgivning av våra kunniga farmaceuter kring hur din mage kan må bättre. Det kan handla om att lägga om kostvanorna, försöka att stressa mindre eller ta receptfria läkemedel som motverkar besvären, fortsätter Annika Svedberg.
Topp fyra värsta platser att besöka toaletten på (enligt undersökningens deltagare)
Tåg och flyg (55 procent)
Restaurang och kafé (46 procent)
Hemma hos vänner (41 procent)
Arbetet och skolan (22 procent)
Då bör du söka vård för magbesvären
Om det finns blod eller slem i avföringen.
Om du går ner i vikt utan att förstå varför eller får mycket ont i magen.
Om dina avföringsvanor ändras utan att du förstår varför.
Vid långvariga besvär.
Om barn får problem med gaser eller förstoppning.
Undersökningens resultat i korthet
Varannan svensk (52 procent) undviker att bajsa trots att de skulle behöva det. Det är fler kvinnor (56 procent) än män (49 procent) som uppger detta.
Det är framför allt yngre i åldern 18–29 år (65 procent) som undviker att bajsa, jämfört med äldre i åldern 65–79 år (36 procent). Nästan var tredje kvinna (31 procent) tycker det är jobbigt att gå på toa på arbetet/skolan, jämfört med var sjunde man (14 procent). Varannan kvinna (48 procent) tycker det är jobbigt att gå på toa hemma hos vänner, jämfört med var tredje man (34 procent).
Nära var tredje (31 procent) vill bara bajsa när de är hemma.
Majoriteten (71 procent) som undviker att bajsa upplever negativa konsekvenser. Även här är det betydligt fler kvinnor (82 procent) än män (59 procent) som uppger detta. De vanligaste negativa konsekvenserna är magbesvär som ont i magen (35 procent), förstoppning (28 procent) och orolig mage (23 procent).
Om undersökningen
Undersökningen har genomförts av Kantar Public på uppdrag av Apotek Hjärtat. Den bygger på ca 2500 intervjuer med den svenska allmänheten 18-79 år och är riksrepresentativ. Datainsamlingen genomfördes i den slumpmässigt rekryterade Sifopanelen, mellan 7-15 januari 2022.
För mer information
ICA Gruppens presstjänst
Telefon: +46 (0)10 422 52 52
E-post: press@ica.se
Med omkring 390 apotek runt om i landet, en stadigt växande e-handel och en omsättning på cirka 15 miljarder kronor är Apotek Hjärtat Sveriges största apoteksaktör. Apotek Hjärtat vill ge varje kund bättre hälsa och större välbefinnande genom ett personligt bemötande, ett brett sortiment och relevanta hälsotjänster. Apotek Hjärtat är en del av ICA Gruppen.