Idag är giftermål inte längre är en självklarhet. Många lever istället som sambos, men det många inte vet är att ett samboskap kan ha stor påverkan på den privata ekonomin om sambor går skilda vägar eller om någon av dem går bort. Vid en separation eller dödsfall delar sambor på värdet av den gemensamma bostaden och bohaget men inget annat om inte avtalat. Trots de konsekvenser som detta kan innebära visar en ny undersökning från Sifo och ICA Banken att de allra flesta svenska sambopar inte ingått i ett samboavtal.
– Att så få par skrivit samboavtal är något oroväckande eftersom en separation, oavsett om man är sambo eller gift, kan innebära stora privatekonomiska konsekvenser. Att avtala om hur en uppdelning ska se ut vid en separation kan spara båda parter tusentals kronor men också skänka trygghet, säger Magnus Hjelmér, vardagsekonom på ICA Banken.
Separationer i sig är ofta påfrestande för båda parter, ett samboavtal kan då vara en trygghet som innebär att fler kan genomgå processen mer smärtfritt. Många hör av sig när det är för sent menar Helena Koos jurist på Lexly, något som ofta leder till stora kostnader för juridisk hjälp.
– Samboseparationer tenderar ofta att bli kostsamma för båda parter om inget är avtalat på förhand. Många som kommer till oss tror att man, vid en separation, alltid får behålla den del i en bostad som man själv köpt, men faktum är att lagen säger att man i en samboseparation ska dela bostad och bohag 50/50 – oavsett vem som betalat vad och vem som står på kontraktet. Vill man att det ska se annorlunda ut behöver man ett samboavtal. Många tror också att man i ett samboavtal kan skriva att man som sambor ärver varandra, men för det behövs ett testamente, förklarar Helena Koos.
För att hjälpa fler förstå syftet och vikten med ett samboavtal har ICA Banken och Lexly kartlagt vanliga missförstånd om juridiken kring parrelationer:
Att man alltid får behålla den del i en bostad som man själv köpt vid en separation
Enligt sambolagen delas värdet, minus lån, av bostad och bohag som köpts för gemensamt bruk – oavsett vem som betalat för vad. Vill man att fördelningen ska se annorlunda ut behöver man skriva ett samboavtal. Man kan också behöva komplettera med ett skuldebrev.
Att sambos ärver varandra
Sambos ärver inte varandra. I stället ärver till exempel föräldrar eller syskon vilket kan innebära att du står som ägare till lägenheten tillsammans med dina svärföräldrar. Har man gemensamma barn är det de som ärver. Barn under 18 år kan inte välja att avvakta med att få ut sitt arv och därför kan den som är kvar i livet tvingas sälja bostaden för att kunna lösa ut barnet.
Att samboavtal är samma sak som testamente
I ett samboavtal kan man inte avtal om vad som händer om någon dör, för detta behövs ett testamente.
Att man kan testamentera om "orubbat bo" för att skydda sin efterlevande partner
Orubbat bo användes förr för att makar inte ska behöva flytta från hus och hem för att barnen skulle få sitt arv. Numera sitter bara de som är gifta och endast har gemensamma barn i orubbat bo, gifta som har barn sedan tidigare relationer, så kallade särkullbarn och sambor har inte möjlighet att sitta i orubbat bo, men kan halvera det arv de måste betala till barnen genom att skriva ett testamente.
Att gifta alltid ärver varandra
Är man gift och har barn sedan tidigare relationer, så kallade särkullbarn är det i stället den avlidnas barn som ärver i första ledet.
Om undersökningen
Undersökningen har genomförts av Kantar Public på uppdrag av ICA Banken. Den bygger på ca 1000 intervjuer, med den svenska allmänheten och är riksrepresentativ. Datainsamlingen genomfördes i den slumpmässigt rekryterade Sifopanelen, mellan 11 – 17 januari 2022.
För mer information
ICA Gruppens presstjänst, telefon: +46 (0)10 422 52 52, e-post: press@ica.se
icabanken.se, icagruppen.se