ICAs Grillrapport 2017 innehåller en undersökning i samarbete med Kantar Sifo* av befolkningens grillvanor samt spaningar kring årets grilltrender. Grillrapporten visar att sommar och mer tid utomhus är två starka drivkrafter till att grilla, men visar också att fler än var tredje tänder grillen för att den ger mer tid till att umgås tillsammans och att 40 procent vill ha en lugn grillfest med vänner.
– Grillen är starkt kopplad till vår dröm om sommaren som ofta innebär mer tid att umgås med varandra. I en vardag som många gånger upplevs som allt mer stressad och individualiserad känns det intressant att undersöka vad grillning har för positiva effekter på vårt välmående, säger Lieselott Liljevik, omvärldsanalytiker på ICA Sverige.
Stort intresse för lokalproducerat
Grillrapporten visar att viljan att välja svenska råvaror till grillen är en trend som inte visar några tecken på att avta. Enligt undersökningen värnar vi om det lokala lantbruket och väljer helst lokalproducerat kött och grönsaker till grillen. 8 av 10 uppger att de väljer svenskodlat för att stötta svenskt lantbruk. Intresset för att grilla grönsaker fortsätter att spira och mer än hälften uppger att de vill lägga mer grönsaker på grillen i år.
– Eftersom grillning är ett stort intresse i Sverige har vi större kunskap och är mer nyfikna nu. Istället för att tänka vad för kött, fisk eller fågel vi ska ha till grönsakerna låter vi istället grönsakerna få spela huvudrollen, säger Leif Grönlund, kock ICA Köket.
Se sammanfattning av siffrorna i Grillrapporten nedan. Läs hela Grillrapporten här.
Inför årets grillsäsong lanserar ICA flera produktnyheter – läs mer i bifogat produktblad.
Svenskarnas grillvanor i siffror
– en sammanfattning från ICAs Grillrapport 2017
Att grilla tillsammans är det som smakar godast
- 35 procent uppger att vi gillar att grilla så mycket för att det ger mer tid till att laga mat och umgås med varandra.
- 40 procent vill att deras grillfest helst ska vara lugn med vänner.
- 24 respektive 30 procent uppger att de helst grillar med vänner respektive släkt och familj.
- 1 procent uppger att de helst grillar för sig själva.
- 12 procent anger att de grillar året om.
Tid för samtal
- De mest populära samtalsämnena runt grillen är matlagningen (16%), vänner och familj (12%) eller planer inför framtiden (10%). 39 procent uppger att de anpassar samtalsämnet efter vilka de grillar med.
- De svarande anser att vi borde prata mer om miljön (17%), världsläget (15%) och våra värderingar (14%) vid grillen.
Vi väljer smaker från Sverige
- 45 procent uppger att svenskt ursprung är den viktigaste faktorn när de väljer kött till grillen. Av de som väljer svenskt kött tycker 67 procent att anledningen är för att stötta svenska lantbrukare.
- Anledningar till att välja svenskodlade grönsaker är för att stötta svenska lantbrukare (81%), kortare transporter (57%), kvalitet (45%) och för att det är tryggt (36%).
Den gröna trenden håller i sig
- 57 procent uppger att de vill grilla mer grönsaker i år.
- 27 procent uppger att de i år vill grilla mindre mängd kött.
*ICAs Grillrapport 2017: undersökningen genomfördes av Kantar Sifo på uppdrag av ICA mellan den 15 och 27 februari 2017 och inkluderade 1001 personer i åldern 15+, jämnt fördelat mellan män och kvinnor och utspridda över hela Sverige.
För mer information
ICAs presstjänst, telefon: 010-422 52 52